I glarmesterens fodspor


Hvem har ikke små-bandet i sit ellers stille sind, når man skulle montere det klare plast bag på vinduesrammerne på den bygning, som man nu havde så store forventninger til, og som skulle være noget af det ypperste, man nogensinde før havde samlet/bygget?

Limrester fra fingre som efterlader et klart og tydeligt fingeraftryk, lige midt i den store butiksdør. Eller når man lige vil trykke det lidt sammen, og skidtet skrider så det trækker lim ud i de synlige områder...

Nuvel - man kan bruge pincet til sit arbejde, men det er ingen garanti for veludførelse, og det kræver lidt "øvelse", at liplusli at skulle anvende nye arbejdsmetoder.

Gennem en årrække med puslerier med byggesæt, har jeg fundet nogle fremgangsmåder som virker bedst for mig, og som har givet en noget større succesrate end tidligere. OG - det er ved begge typer af den klare plast.

Malede vinduesrammer

Vinduesrammerne

Jeg har altid praktiseret, at male vinduesrammerne inden monteringen af noget som helst (ja, jeg maler altid mine byggesæt). Det kan være noget af et møjsommeligt arbejde, hvis vi taler om en bygning med mange vinduer - især hvis man bruger pensel til arbejdet.

Man kan komme lidt nemmere om ved det med Airbrush, eller slet og ret med spray-maling på dåse
- husk grunder først ved sidstnævnte. Grunderen kan købes i de velassorterede model-forretninger - disse har også mange gange en hvid spraymaling, som man kan afslutte arbejdet med.

Den hårde klare plast

Det er vel snart kun Vollmer som praktiserer, at fremstille de klare dele af støbt plast (?). Disse er dog alle udstyret med en lille "vulst", som er særdeles nyttig i arbejdet med isætningen af det.

Rækkefølge til limning af klar plast fra Vollmer

Når det drejer sig om særligt Vollmer's byggesæt med denne plast-udformning, limer jeg alle de malede vinduesrammer i murene/facaderne, INDEN jeg monterer det klare plast. Det gør jeg for at undgå fingeraftrykkene - de små vinduesrammer har en meget lille kant, som er svær at holde ved, uden at man samtidig kommer lim på fingrene - lim som man uværgeligt afsætter på det klare glas efterfølgende.

Ved at lime vinduesrammerne i muren/facade-stykket først, får man meget mere at holde ved, når man skal lime det klare plast på disse.

Illustrationen viser rækkefølgen som jeg bruger, når jeg pålimer Vollmer's klare plast på vinduesrammerne. Mens man holder det skrå ind mod rammen (1), kan man justerer siderværs, inden man lægger det ned (2). Limen er påført vinduesrammen, og ikke den klare plast.

Den klare plast-folie

Næsten alle fabrikater er efterhånden gået over til at anvende "blød" plastfolie, til at illustrere glas - sikkert fordi at det er billigere. Også her har jeg haft mine "lim-kvaler" og frustrationer - især med at det skrider, og trækker lim med ud i det synlige område.

Der følger dog rigeligt med folie med til byggesættene (overskydende gemmer jeg til evt. senere brug), og istedet for at tilskære den klare plast, så de passer til vinduesrammerne, fandt jeg ud af at det var meget nemmere, at lime vinduesrammerne på foliestykket, inden det blev skåret til.

Derved behøvede jeg ikke at ramme rigtigt første gang, men blot trykke rammen fast dér hvor den nu landede - VIOLA..! Ingen udskridninger med tilhørende limspor. Så er det blot at skære til, når limen er tør.

Vinduesrammerne pålimet folien inden tilskæring

 

 

KOMMENTARER:

Har du (også)

et godt tip til ovenstående artikel, som vi andre kunne have glæde af, skulle du tage at skrive til os.
Du bliver selvfølgelig hædret med navns nævnelse, som det sig hør og bør.
Du kan eventuelt se lidt om hvordan det foregår rent praktisk.