Sporplaner


I de helt gamle dage, foregik planlægningen (hos mig) af en modeljernbane ved, at man indkøbte en stor bunke skinner, og så prøvede man sig frem. Det er på ingen måde en billig løsning, og resultatet bliver altid et "ubrugeligt" restlager, samt at sporene går helt ud i hjørnerne og kanterne.

Så kom Arnold Rapido med et sporplanhæfte, som også beskrev teknikken bag de elektriske dimser som hørte med deres sortiment. Her var der inspiration at hente, men for mit vedkommende var der aldrig nogle som sad lige i øjet. Senere kom en udvidet udgave kun med sporplaner, og her blev jeg inspireret af et par stykker (herom senere).

OG - så sendte de en spor-lineal på markedet, og nu ka' det nok være at der blev lavet sporplaner (omend af den langsomme slags). Jeg har den stadig, og den ligger et-eller-andet sted i huset. Når jeg finder den, kommer der et foto.

I dag er det "nemt" - jeg bruger AnyRail - et program med masser af skinnekartoteker, med tilhørende bygninger fra næsten alle fabrikanter. Jeg prøvede en gratis-version, hvor man kan lægge 50 skinner, men helt ærligt - det kommer man sgutte langt med - så op med læderet, og smid de 39 Euro. De er givet godt ud, og giver mange timer med uhyre interessante pillerier.

AnyRail

Hvis du er nysgerrig på hvad AnyRail formår, kan du få en tids-ubegrænset prøveversion. Klik på banneret for at besøge hjemmesiden, men ha' dit Dankort parat - du bli´r glad for det.

Mine lay-outs

Jeg har nu haft AnyRail i min varetægt i et lille halv års tid, og det har afstedkommet nogle sporplaner i forskellige udgaver - ikke mindst på grund af plads, og liplusli mer' plads å-al-så-nowed.

Du finder de forskellige lay-out i menuen (de grå knapper) - så værs'go' å' bli' inspireret...

OBS..!

Mine sporplaner er lavet til Arnold Rapido-skinner, og som nogle véd, har Hornby (som har overtaget Arnold´s licens) besluttet pr. 2015, at de ikke længere vil fremstille Arnold-skinner. Er du i den situation (som jeg) at du ligger inde med et anseeligt sortiment af sligt - og ikke vil skifte - kan man stadig finde skinner i Tyskland, enten brugte eller helt nye.

Printversioner af sporplaner

Ved nogle af sporplanerne findes et link til en side som viser en printvenlig udgave af sporplanen, forsynet med fabrikatnumre, højdeangivelser, stigningsprocenter og strømkredse.

Det er VIGTIGT at man vælger liggende format/landskab, inden man klikker på print-linket for udskrivning.

Indkøbsseddel - stykliste

Ved nogle af sporplanerne findes også et link til download af en dosmerseddel (Word-dokument) til indkøb af skinner.