Lav det selv – hvorfor nu det? Tjah – jeg har indtil nu, kun kunne finde det ét sted i handelen (DK), og da var det udsolgt(?!). Men det var ikke lige dét, som holdt mig tilbage, men prisen – kr. 280,- for 1,36 Kg – og så kommer fragten oveni (dog gratis fragt ved køb over kr. 499,-).
Fysisk afhentning er ikke en mulighed, medmindre du arbejder i Göteborg eller Malmø – yep - butikken er svensk… (Link efter artiklen).
De af os som surfer meget rundt på Youtube, eller holder os opdateret på bestemte modeltogs-kanaler, støder tit og ofte på brugen af Sculptamold, og her er anprisningen af produktet nærmest religiøs.
Det kan jeg udmærket sætte mig ind i. Det er super nemt at arbejde med, da det har en noget længere tørretid, og så har det den egenskab, at man kan glatte det efter med fingre dyppet i vand. Ligeledes kan det også "flyttes rundt på" i rimelig lang tid efter påføring.
Og hvis man er for langsom, og det begynder at tørre/hærde alt imens man arbejder med det, kan man blot "pensle" vand på sit arbejde, og du får så nogle minutter mere at arbejde i.
Dog hvis man vil lave en klippevæg, er det ikke det nemmeste materiale at skære klippekonturer i når det er halvstørknet – det gøres nemmest med en spartel alt imens det endnu er "vådt".
Nåmen - heldigvis findes der samme sted (Youtube) et UTAL af DIY-videoklip om, hvordan man kan lave det selv – og endda til billig penge. Der er endvidere utallige måder at lave det på, men jeg har "kun" testet 3 af dem (de nemmeste):
Metoden er billigst af den grund, at den ikke inkluderer en blender. Der er kun udgiften til gips og toiletpapir (og selvfølgelig også vandafledningsafgiften!).
Metoden går ud på, at man en mørk og kold vinteraften, hvor der ikke er noget interessant i flimmerkassen, sætter sig hen til spisebordet, og river toiletpapir i stykker. Stykkerne skal helt ned i 1 til 1,5 cm. størrelse. Sørg for at ha’ en kande kaffe eller the med til bords, for der er virk’li’ mange meter papir i bare én rulle, og det er ikke sikkert at én aften er nok…
Der er 2 måder at arbejde videre med det på:
Når man har fået fyldt sin opbevaringskasse/boks op med iturevne toiletruller, kan man blande det med gips – mængden skal være nogenlunde 50/50 eller man kan vente med at blande det, til når man skal bygge med det:
Man tager en håndfuld iturevet toiletpapir, og smider det over i en blandebeholder. Ligeså gipsen, hvorefter man hælder vand ved, og moser/blander det til massen får den konsistens som man vil arbejde med.
Så langt så godt, men…
Når man har lagt Sculptamolden på sit landskab, kan det være vanskeligt at glatte det efter for at få den fine glatte overflade – der skal arbejdes intenst, og alligevel er det mere end svært, at undgå "huller" og "buler/knotter" i overfladen. Bevares – man kan spartle efter, men det skulle Sculptamolden jo gerne spare én for.
Metode 1: Toiletpapir og gips inden tilsætning af vand.
Her kører man "baglæns" - det vil sige, at man først blander gips og vand til en tynd masse – nærmest som super tynd ymer/yogurt. Først NU tilføres papirstykkerne lidt ad gangen, og det bli´r man ved med, til man får den ønskede konsistens.
Metode 2: Gips blandet med vand inden papiret røres med.
Nu er din billige Sculptamold meget nemmere at glatte efter med våde fingre, og du slipper for at skulle spartle efter – VIOLA..!
Resultatet af metode 1 (venstre) og metode 2 (højre)
Man kan benytte begge type blender, enten en stor bordmodel, eller en stavblender (som er billigere i anskaffelse). Jeg var heldig at have adgang til begge – endda med konetøjets velsignelse (tror at hun pønser, at anskaffe sig en ny og mere moderne model).
Også hér er der 2 metoder:
På Youtube ser man for det meste, at når toiletpapiret skal hakkes til ukendelighed, blander man det op med vand, inden man trykker på knappen. Det er hurtigt og det støver ikke.
Med stavblender gøres det ned i en stor plastkasse eller en spand. Når massen er homogen, skal man så ha’ vandet ud igen, og man klemmer så vandet ud i og med hånden, eventuelt over en sigte.
Med bordmodel-blenderen er man begrænset til at tage så meget/lidt ad gangen som der kan være i beholderen, men metoden er den samme – toiletpapir og vand, tryk på knappen, og klem vand ud af massen.
Nu skal massen så tørre, og det er så hér at min tålmodighed bliver testet.
Den våde masse pilles i så små stykker/klumper som muligt (Kidney-bønne-størrelse), og bredes ud på en dyb bradepande (igen er man nødt til at spørge om lov, eller vente til man er alene hjemme). Man kan så vælge at lade det luft-tørre (tager helt vild lang tid, og man er ikke alene hjemme mere), eller man kan kyle det i ovnen på 1000 C. HUSK at holde øje med det, hvis du bruger ovn-metoden.
Sculptamold-bønnerne er nu tørre og hårde.
Når knoldern’ skal laves til fibre i blenderen, kan man ikke bare fylde kanden op, og sætte fuld knald på knivene.
Forklaringen er den, at når de nederste knolde er hakket til fibre, løftes den øverste 2/3 af knoldene op i kanden af de nu meget lettere fibre – og det hjælper ikke at ryste blenderen eller at vippe med den – sorry to say…
Den hedder altså en håndfuld ad gangen, og så på den laveste hastighed. Nu kan man ryste eller vippe blenderen, hvis indholdet løftes, men vi snakker altså om minimum 5 minutter pr. håndfuld. Og alligevel slipper man ikke helt for, at der stadig forefindes små hårde knolde i flamingokugle-størrelse. Det kan man muligvis se, hvis man har unge øjne, men man kan i hvert fald mærke dem.
Min første prøve med papir/vand-blendermetoden - man ser tydeligt de små kugler.
Her kommer vi så til, at denne operation med garanti IKKE får lov at finde sted ved spisebordet – for når låget lettes på blenderen, fyldes luften med små flyvske papir-fibre. Så find et sted med "arbejdsro", og brug stille og rolige bevægelser som var du på fast timeløn.
Alt hvad du nu har hakket til fibre, kan du med fordel samle i en opbevarings-plast-boks med låg, og så tage lidt ad gangen, når det skal blandes med gips (herom senere).
Denne er min foretrukne metode, da jeg sparer tørretiden og helt slipper for knolde i papirmassen.
1.ste gang fyldte jeg kanden med iturevet toiletpapir, og drejede knappen helt i bund – det gik helt galt..! Resultatet blev som ovenstående, at det kun var det nederste papir som blev hakket. Altså måtte jeg prøve mig frem til den mest rationelle mængde og metode:
Man hiver 4 sammenhængende stykker toiletpapir af rullen, folder det sammen over perforeringerne, river det over på midten, lægger dem sammen og river igen – enten så man får 2 eller endnu bedre 3 "stykker". Det gør man X 2 og putter det i blenderen.
Toiletpapiret som skal blendes fra rullen
Så starter man blenderen på LAVESTE omdrejninger, og lader den køre mens man river papir til næste tur. Så er papiret i blenderen faktisk klar, og hvis man synes, kan den lige få én på goddagen, inden man slukker og letter på låget. Og igen – stille og rolige bevægelser, for der flyver mange papirfibre rundt i luften.
Tørblendet toiletpapir klar til at blive blandet med gips.
Igen kan man samle fibrene i en plast-opbevarings-boks med låg, til senere brug/blanding med gips.
Tørblendet toiletpapir i opbevaringsboks med låg til senere brug.
Når man bruger denne metode, synes man at der er UENDELIGT mange stykker papir i bare én rulle – og det er der også, men så slemt er det heller ikke. Det tager omtrent et par timer, at hakke 2 ruller toiletpapir. Det kan man synes er rigtig lang tid, men prøv at holde det op imod at lave ét træ i snoet ståltråd, med spartelmasse, maling og blad-drys – si’r det bare…
Man kan vælge at blande den samlede papirmasse med gips med det samme - så er det gjort, men jeg vælger at blande det sammen, efterhånden som jeg skal bruge det. Jeg véd egentlig ikke hvorfor, men jeg synes at det er nemmere og rarere – især fordi med en færdigblanding, vil gipsen lægge sig i bunden af opbevaringsboksen, efterhånden som man flytter rundt på den – hvis altså man ikke bruger det hele på én gang.
Jeg bruger at blande lidt ad gangen, og til det bruger jeg en plastboks med låg (har et par stykker liggende fra Spangsbergs slikbutik), men man kan sikkert også bruge en frysepose. Heri lægger jeg et par håndfulde papirmasse eller 3 – så’n cirka en halv boksfuld (ej sammenpresset), og fylder så op med (tørt) gips med samme mængde/fylde – altså så’n 50/50 cirka.
På med låget – hold godt sammen om det hele, og giv det så en rystetur til dine arme næsten syrer til, alt imens du vender og drejer plastboksen.
Nu er din blanding klar til at blive blandet med vand. Dette gør du så i en anden beholder, umiddelbart inden du skal påføre det på dit landskab. Her kan du så vælge at blande farve med i – f.eks. Brændt Umbra hvis der skal græs og buske/træer ovenpå, eller en neutral grå, hvis du skal lave klipper.
Færdigblandet Sculptamold klar til at blandes med vand.
Du kan også vælge at blande PVA-lim med i – hvorfor véd jeg ikke, men det har jeg set nogle gøre på Youtube.
Jeg har set nogle blande gips og papirfibre i en blender – det er hurtigt, bevares – men med den totalt tætte støvsky som det afstedkommer (som tåge), tænker jeg ikke at jeg vil udsætte mine lunger eller især mit togværelse for…
Sculptamold er ekstremt nemt at arbejde med - især set i lyset af, at tiden hvor man kan arbejde met det, er meget længere end hvis man kørte rent gips. Det har så den ulempe, at tørretiden kan føles ekstrem lang - helt op til 3 døgn.
Hvis man synes at det er for lang tid, kan man prøve at øge mængden af gips i blandingen, men det forkorter så også bearbejdningstiden.
Link til forhandler af Sculptamold► (Nyt vindue/fane)
KOMMENTARER:
et godt tip til ovenstående artikel, som vi andre kunne have glæde af, skulle du tage at skrive til os.
Du bliver selvfølgelig hædret med navns nævnelse, som det sig hør og bør.
Du kan eventuelt se lidt om hvordan det foregår rent praktisk.