Togvitrine - Byg den selv


Min togvitrine

10 hylder med i alt 13 meter til materiellet :o)

Lad det være sagt med det samme: Økonomisk kan det ikke betale sig - man skal kun gå i krig med sligt, hvis man synes at det er sjovt, og/eller hvis man vil lave flere som er ens.

Man kan nemlig tit og ofte i lavprisvarehuse, finde billige tilbud, som man kan bruge som alternativ, og alligevel være flotte - de er dog ikke specielt produceret med modeltog for øje.

Jeg gik i krig med min, da jeg efterhånden havde fået købt en del brugt rullende materiel, og mange af disse vogne (og få lokomotiver) var uden æske. Og helt ærligt - jeg var efterhånden også ved at være træt af, at pakke vogne ud og ind i bobleplast, hver gang jeg skulle køre lidt, eller kontrollere hvad jeg efterhånden havde fået skrabt sammen.

Nu er jeg så heldig, at have et helt værelse til min rådighed, kun til modeltog. Værelset er i en slags L-form, og en af de korte vægge er ideel til en togvitrine – altså i gang med målebånd og skitsepapir.

Materialeindkøb

I Jem&Fix købte jeg acryl-, og MDF-pladen (begge 3 mm.), da de var billigst. Trælisterne derimod, måtte jeg hente i Bauhaus, da Jem&Fix ikke har det helt store sortiment i trælister.

Men PAS PÅ..! Skiltene for trælisterne siger ét mål – noget andet er hvad de rent faktisk måler. Så tag en skydelære (eller målebånd/tommestok) med, og sortér så du får nogenlunde ens lister – her tænkes på de lister som skal danne rammen om hylderne. Der er ikke noget værre, end at skulle til at høvle 1 mm. i bredden på nogle af listerne.

Derfor er tegningerne også med forbehold. Målangivelsen er ud fra det træ som jeg indkøbte/valgte, og er udregnet efter MDF-pladens dimensioner (120 x 80 cm.) – så slap jeg for at save i den…

Skruerne bør ikke være større end Ø2,5mm. og husk at bore for, og brug tiden på at undersænke, så træet ikke "krøller" op ved en "vold-undersænkning" med skruemaskinen.

Håndtagene er bare nogle billige nogle jeg fandt i Jem&Fix.

Fræsearbejdet

Jeg HAR en fræser, men da jeg ikke skulle lave fancy huller og kanter, brugte jeg min Proxxon rundsav. Nu er det ikke de dybeste riller som skulle saves, men for en sikkerheds skyld, indkøbte jeg en 2 mm. klinge til arbejdet – den er beregnet til det.

Maling

Jeg malede alle trædelene (Hvid – RAL 9010). Trælisterne fik 2 gange, men MDF-pladen skal altså have nogle flere lag – oss selvom man giver den en spærrende grund-, og mellemmaling.

Herefter sluttede jeg af med Gori’s gulvlak – en lak som bliver usynlig, og er enorm slidstærk – bare lige for at der ikke skal smitte noget af på hjulne af materiellet.

Tegningerne

Jeg har lavet et sæt tegninger til vitrinen, og for at spare din tid, har jeg lavet en samlet PDF-fil af dem, som du kan downloade kvit og frit, og så printe ud til værkstedet, men…

Det skal understreges, at de oplyste mål på tegningerne er med forbehold, så regn venligst efter – jeg frasiger mig ethvert ansvar, og erstatter intet.
 

Download PDF

KOMMENTARER:

Har du (også)

et godt tip til ovenstående artikel, som vi andre kunne have glæde af, skulle du tage at skrive til os.
Du bliver selvfølgelig hædret med navns nævnelse, som det sig hør og bør.
Du kan eventuelt se lidt om hvordan det foregår rent praktisk.